De fleste nordmenn som ikke har kantine på arbeidsplassen ønsker seg det, og de som har det på arbeidsplassen vet som regel å bruke den – noe som for øvrig også gjelder på studiesteder og andre institusjoner.
Enkelte er også så heldige at de får gratis lunsj på jobben, noe som ifølge undersøkelser bidrar til en svært positiv stemning blant arbeiderne. Men det er slettes ikke alle som har slike privilegier, og undersøkelser viser at svært mange også er misfornøyde med et alt for høyt prisnivå i norske kantiner.
Det er selskapet InFact som har utført undersøkelsen, der de spurte norske arbeidstagere om de fikk billig mat i kantinen på arbeidsplassen. Og med billig mat menes i dette tilfellet at bedriften dekker enten hele regningen for maten man spiser (gratis lunsj), eller at prisene er under gjennomsnittet lave takket være subsidiering fra bedriften.
Resultatene fra undersøkelsen er noe overraskende, da det viser seg at stadig flere bedrifter velger å ta på seg regningen for at arbeiderne skal spise godt og billig i lunsjen.
40 prosent får subsidiert lunsj
For i undersøkelsen, der i overkant av 1000 nordmenn ble spurt over telefon om bedriften deres tok noe eller hele av regningen til lunsj i kantinen, så svarte hele 40 prosent av de spurte at «ja, de gjorde de». Det er Aftenposten som først omtalte saken, der det fremkommer at nordmenn generelt har ganske gode vilkår på arbeidsplassen.
Den samme undersøkelsen ble for øvrig også gjort i Sverige, men der fremkom det at «bare» 30 prosent hadde billig eller gratis lunsj på jobben. Med andre ord kan vi nordmenn godte oss litt ekstra på jobb i forhold til våre naboer hos Söta bror.
Selv om nesten halvparten av nordmenn får billig mat i kantinen på jobb, så er ikke det synonymt med at kantinetilbudet på alle norske arbeidsplasser er godt. For undersøkelsen tar ikke hensyn til alle de arbeidsplassene som ikke har kantinedrift i det hele tatt, eller bare har matservering i form av andre alternativer som snacksautomater og lignende.
De spurte i undersøkelsen er kun de som har tilgang til et fullverdig kantinetilbud gjennom jobben, og sier derfor ikke noe om hvor godt kantinetilbudet på norske arbeidsplasser egentlig er.
Det spørs også hvor du bor og jobber
Det kom kanskje ikke som noe sjokk for noen, men det er hovedstadsarbeiderne som har de beste betingelsene når de er på jobb. Her oppgir en av fire at de får gratis lunsj på jobb, der arbeidsgiveren dekker regningen. I tillegg svarte en av fem av de spurte at de fikk subsidiert lunsj, noe som i praksis betyr at arbeidsgiver spytter inn en del penger til kantinedrift for å redusere prisene på mat betraktelig.
Dette har vist seg å være en god ordning for de kantinene som ønsker å ha et litt bedre utvalg enn en «standard» og gjennomsnittlig, norsk kantine.
Jobber du i offentlig sektor? Glem billig lunsj!
Undersøkelsen skilte også mellom de som jobbet i privat eller offentlig sektor, og de færreste er nok overrasket over å se at det er størst fordeler med å jobbe i privat sektor kontra det offentlige.
For her viste det seg at omtrent halvparten av de spurte som jobbet i offentlig sektor enten fikk gratis lunsj på jobb, eller fikk kjøpe mat i kantinen til subsidiert pris. For den offentlige sektoren så var tilsvarende tall på kun 30 prosent, noe som indikerer at det er en ganske stor forskjell på hvor man jobber hen.
Stadig flere nordmenn, og også derfor bedrifter, blir mer oppmerksom på sunn og økologisk mat. Dette kan koste mer enn det tradisjonelle kantinetilbudet, og følgelig vil det bli enda viktigere at bedriftene spytter i og prioriterer pengebruk til kantiner. Det er ingen hemmelighet at en kantine med god kvalitet på maten og et godt utvalg fremmer bedre arbeidsmoral og energi hos bedriftens ansatte.