Billigere eiendomsmegling

Det er uten tvil mye penger å spare på å selge boligen selv, men det er slettes ikke alle som er kapable til å gjøre dette. Dessuten koster det deg svært mye tid og arbeidsinnsats, slik at de fleste uansett vil være tjente ved å benytte en eiendomsmegler til salg av boligen. Men det finnes måter å kutte kostnadene på, slik at man kan få billigere eiendomsmegling. Dette er et marked der konkurransen blir stadig større, og der de store og dominerende aktørene er nødt til å justere seg slik at de taper færrest mulig kunder til de mindre og nye utfordrerne.

Og det er nettopp denne konkurransesituasjonen du som boligselger kan dra til din egen fordel. For når eiendomsmeglerne må konkurrere om deg, så viser det seg at de gjerne senker kravet om provisjon. Her er tipsene til hvordan du kan få billigere eiendomsmegling.

Invitere megler til gratis befaring

Hvis man virkelig vil spare penger på salget av bolig, så gjelder det å trå til og utfordre de ulike meglerselskapene på pris. Den enkleste måten å gjøre dette på, er å invitere flere meglere på en befaring av boligen din. De fleste gjør dette gratis. Fordelen med å møte hver enkelt megler, er at du kan fortelle dem at meglere fra andre selskaper også har vært interessert i å selge boligen din. Dette vil automatisk gjøre megleren mer interessert i å selge boligen din, og en slik konkurransesituasjon har flere ganger vist at man da er villig til å senke den opprinnelige prisen for å få oppdraget.

Man kan bruke ulike anbudstjenester på nettet for å få meglerne til å kontakte deg, eller man kan oppsøke hver enkelt megler på egen hånd. Det er viktig at man får et skriftlig tilbud fra hver enkelt megler, slik at man har oversikten når man skal prute hos de andre eiendomsmeglerne. I tillegg vil det naturligvis være fordelaktig å møte meglerne hjemme hos deg, slik at du kan vurdere hvor du får mest for pengene og hvilken megler som ser ut til å ha mest erfaring.

Prute på tilbudet

Deretter kommer selve prutingen på tilbudet du har fått. Eiendomsmeglere er lovpålagt å oppgi prisinformasjon på sine nettsider, og dersom du velger at megleren skal selge boligen din etter provisjon (det mest vanlige), så vil megleren som regel ta mellom 1 til 4 prosent av salgssummen i provisjon. Grunnen til at de fleste ønsker å selge boligen på denne måten, er at provisjon gir megleren økt motivasjon til å få mest mulig ut av salget.

I denne bransjen har det i moderne tid blitt svært vanlig å prute på prisen. Flere undersøkelser viser at man kan spare over halvparten av utlegget til megler ved å prute. Det enkleste er naturligvis dersom man har fått tilbud fra flere eiendomsmeglere, slik at man kan «sette de opp mot hverandre» med reelle tilbud.

Sammenligne priser

Den enkleste måten å sammenligne prisene på, er å oppsøke nettsidene til hver enkelt eiendomsmegler. Her kan du selv se hvor mye de tar i provisjon eller hvilke andre priser de opererer med, selv om du ikke får et konkret pristilbud før du kontakter dem. Den beste prissammenligningen gjør du derfor når du har fått tilbud hos hver enkelt eiendomsmegler. Husk at det ikke alltid bare bør være prisen som betyr noe. Det inntrykket du får av hver megler gjennom befaringen, bør også være avgjørende for hvilken megler du velger. Selv om du kanskje må betale litt ekstra hos den ene fremfor den andre, så kan dette være vel verdt pengene når du får solgt boligen for ekstra mye penger.